Intro

Timmers Ervaringsgericht leren kan zeker 10 redenen bedenken waarom u ons zou kiezen als uw hulpverlener. Hieronder kunt u ze allemaal lezen.

1 gezin, 1 plan, 1 aanbieder

Timmers Ervaringsgericht leren is een aanbod naast onze behandelingen via Psychologen praktijk Timmers, en sluit naadloos aan. Hierdoor heeft u ook bij dit bijzondere aanbod, nog steeds slechts één lokale en kleinschalige partij om mee samen te werken. Wel zo prettig. 

2. Gekwalificeerde hulpverleners

Timmers Ervaringsgericht Leren is een onderdeel van Psychologen Praktijk Timmers, een samenwerking met meerdere therapeuten op diverse niveau's en met een divers aanbod. Hierdoor bieden wij een integrale aanpak, van gedragsdeskundige psychologen / pedagogen voor diagnostiek en behandeling, tot meer praktische behandeling en (thuis) begeleiding of respijt zorg door onze (vak)therapeuten. Alle medewerkers zijn gescreend (Verklaring Omtrent Gedrag) maar zijn bovendien ook geregistreerd in nieuwe register voor medewerkers Jeugdzorg. Wij geloven niet in één persoon die als een duizendpoot alles kan, daarom werken we met verschillende personen met ieder zijn of haar eigen kwaliteiten. Maar wel binnen een kleinschalige organisatie. 

 

3 Ervaren aanbieder

Wij zijn een ervaren aanbieder die al meer dan 5 jaar dit unieke aanbod uitwerkt. Dit aanbod komt voort uit het feit dat we merkte dat zorg versnipperd was. Sinds 2010 zijn we bezig ons aanbod te ontwikkelen en te verfijnen. Hiervoor maken we gebruik van onze bestaande kennis en ervaring maar volgen we ook opleidingen in bijvoorbeeld Ervaringsgericht Leren en outdoor trainingen en werkvormen. Daarnaast een gezonde dosis humor en fantasie!

4 Leuk en leerzaam

Leuk en leerzaam: al onze activiteiten zijn leuk, maar ook leerzaam. We maken gebruik van leuke en uitdagende activiteiten maar alle deelnemers weten ook dat ze mee zijn met een reden. Dit proces wordt dan ook begeleid en daarom zijn er altijd gedragsdeskundige aanwezig. Maar ook activiteiten begeleiders die juist het leuke mogelijk maken. Hierdoor voelt het minder als therapie, wat weerstand naar deelname en leren kan verminderen. 

5 Wij maken onszelf overbodig

Wij streven naar ontwikkeling en maken onszelf graag overbodig omdat uw kind het alleen kan door ons aanbod. We kunnen uw kind oom gewoon een aantal keren meenemen en vermaken om u te ontlasten en uw kind een leuk weekend te bezorgen. Maar naar onze mening kan het ook anders. Als uw kind dan toch mee is, dan werken we direct ook verder aan de ontwikkeling. Of we gebruiken deze unieke invalshoek om juist anders denken te belichten. Kortdurend wanneer mogelijk, langduriger wanneer nodig. 

6 Wij vermaken met gewone middelen

Wij vermaken uw kind met alledaagse middelen gericht op prikkelen van fantasie, samenspel met leeftijdgenoten, en passend in alledaagse activiteiten. We prikkelen de fantasie van uw kind in een verder zo huiselijk en gewoon mogelijke setting en in interactie met de andere deelnemers. Zo kan uw kind, in een veilige therapeutische omgeving, experimenteren en leren. Zonder al teveel poespas waardoor het eenvoudig is om de ervaring ook op andere plaatsen dan het weekend toe te passen. 

7 Wij maken gebruik van alledaagse middelen ter vermaak

Ieder kind kan een topweekeinde hebben met een eigen computer, een trip naar het zwemparadijs en met extreme uitjes zoals karten en laser gamen. Wij maken zo min mogelijk gebruik van deze middelen voor vermaak zoals zwemparadijs, karten, laser gamen, boogschieten, pret parken, TV, computer, enz. enz. We zitten wel op een vakantie park maar zonder luxe middelen. We hebben een huisje midden in de bossen en afspraken met de verhuurder. De accomodatie is niet te luxe waardoor het best een keer vies mag worden als iemand na het spelen met Moeder aan zijn schoenen naar binnen stapt. We hebben een aanhanger mee vol met buiten speel materiaal. Verder vermaken we ons met fantasie rijke thema's dié uitvoerig en gedetailleerd uitgewerkt zijn zoals Wie is de mol, Mister X weekend, levend Cluedo, bamboe bouwen, en nog veel meer. Of met activiteiten die de normale ontwikkeling stimuleren zoals zelfstandig reizen met openbaar vervoer, leren over EHBO en brand, koken en bakken, bezoek aan bijzondere musea of plekken, samenwerking verbanden, plezier beleven aan de natuur, kamperen, enz enz. In het totaal hebben we al meer dan 30 thema's uitgewerkt! Teveel om hier allemaal op te noemen. 

8 Een huiselijke en veilige sfeer

Wij creëren een huiselijke sfeer, waarin het kind zich veilig kan voelen. Dit begint met goede begeleiding en duidelijke huisregels, maar gaat verder. Huiselijke sfeer is ook rekening houden met de ander zijn wensen, kwaliteiten en moeilijkheden. Zo kan het gebeuren dat een kind makkelijk van streek raakt of boos wordt bij activiteiten. Dat kan en mag zonder dat de rest van de groep hier afkeurend op reageert. Maar het wordt ook opgelost en er wordt over gepraat wanneer mogelijk en wenselijk.  

Maar huiselijke sfeer is ook meedenken en meedoen in het huishouden. Er is een corvee rooster en er wordt door iederéén gedoucht op weekend. Ook worden de deelnemers (wanneer mogelijk) betrokken wat we eten. Zo bevorderen we het eten maar maken we de deelnemers ook bewust van gezonde voeding als ook budgettering en bereiding. Er wordt gevarieerd gegeten en slechts zeer zelden gebruik gemaakt van gemakkelijk kinder eten (de 4 P's): Patat, Pannenkoeken, Pizza, of Pasta.  

9 Jezelf kunnen en mogen zijn

Iedere deelnemer moet zichzelf kunnen zijn en de ander daarom ook accepteren zoals hij of zij is. Dat is inclusief gedrag, geloof, seksuele voorkeur of ethische/culturele achtergrond. Dit betekent niet dat er nooit iets voor komt. Wij hebben daarom deskundige mensen op de groep, waaronder een ervaren gedragsdeskundige, waardoor ook escalatie tussen deelnemers goed opgelost kunnen worden. Zo kan ieder kind zichzelf zijn, ook met zijn of haar probleem gedrag. Het kan dus voorkomen dat uw kind mee maakt dat een ander kind boos wordt. Maar ook zaken als verlegenheid of moeilijk eten worden geaccepteerd. De deelnemers krijgen een kamer met een andere deelnemer, die kamer is ook je eigen veilige plek. 

Er wordt ook naar gestreefd dat de begeleiding bestaat uit mannen en vrouwen.

10 Activiteiten die bijdragen aan ontwikkeling

Wij werken met aansprekende en creatieve thema’s op maat die een verrijkende ervaring op zich vormen voor uw kind.  En die zo al bijdragen aan de ontwikkeling en zelfbeeld: uw kind maakt een weekend mee om over te vertellen! De weekenden zijn avontuurlijk en uitdagend maar ook op niveau van uw kind. Zo wordt uw kind uitgedaagd om zijn wereld te vergroten, nieuwe dingen te proberen, grenzen te verleggen. Maar ook om nieuwe verhalen te ervaren die later gedeeld kunnen worden om zo sociaal gedrag te bevorderen. Daarom werken we zowel thematisch met veel fantasie als met echte uitdagingen zoals het outdoor weekend of zelfstandig reizen. Ook in de accomodatie en locatie wordt hierin op maat gezocht. De omgeving van de Flaasbloem in Chaam kenmerkt zich door uitgestrekte bossen, natuurlijk zwemwater en enkele grote plaatsen in de buurt zoals Tilburg en Breda. Maar ook door bijvoorbeeld ieder jaar een weekend te organiseren in tenten of zelfs Bivak (bij een boeren camping) op een eiland midden in de Biesbosch. 

Leren door ervaring